Anloo, januari 2019
Geachte begunstigers,
Het jaar begon goed. Het KRO-NCRV programma Binnenste Buiten kwam op vrijdag 5 januari met een erg leuke uitzending over ons pinetum. De zaterdag en zondag daarna was het dan ook topdrukte! Ook veel excursies leverden bewonderaars op. Er waren rondleidingen voor onder andere het IVN Zuidlaren, de Rotaryclub Groningen en de Odd Fellows. Ook hadden we weer een leuke Open Dag. Samen met Staatsbosbeheer is er een excursie voor slechtzienden en blinden in voorbereiding. Dat wordt vertellen, voelen en ruiken! Ook u kunt een excursie voor een groep geïnteresseerden aanvragen. Wij doen dat graag. Bomen kijken, is ‘story telling’; elke conifeer heeft een verhaal en een geschiedenis. Deze opzet past in het kader van het UNESCO Global Geopark ‘De Hondsrug’ die het pinetum tot één van haar ‘hotspots’ heeft gemaakt.
Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Dit kwam door de uitzonderlijke droogte die een aantal coniferen fataal werd. De mooie Cryptomeria japonica ‘Elegans Viridis’ -bij de ingang rechtsaf- is volkomen bruin. De droogte werd hem funest! De aanplant van vijf Abies variëteiten (Abies sibirica, A. fraserie, A. koreana, A. hickelii, A. magnifica) moesten elke week worden gelaafd met heel wat water. Helaas heeft A. magnifica het uiteindelijk toch niet gehaald! Het bestuur overweegt een waterput te slaan om komende droge zomers het hoofd te kunnen bieden.
De folder is grondig onder handen genomen. Een prehistorisch relict, de Japanse kransspar (Sciadopitys verticillata) staat er prominent in. Deze soort en andere Taxodiaceae zoals de Moerascypres (Taxodium distichum) en de Chinese Dolkspar (Cunninghamia lanceolata) zagen dinosaurussen komen en gaan.
Nieuw is onze fraaie hakselaar. Onze vrijwilliger Riekus gebruikt hem graag bij het versnipperen van takken. Als u rondwandelt, ziet u vast her en der snippers liggen. Deze komen uiteindelijk in de boomspiegels. Zo is de kringloop weer rond!
Samen met het Nationale Bomenmuseum Gimborn in Doorn willen we een toegankelijke database van het bomenbestand opbouwen. Dit project gaat jaren duren. Alle wijzigingen wordt in de database vastgelegd, want ook coniferen hebben niet het eeuwige leven. Alhoewel onze Kustmammoet (Sequoia sempervirens) naar alle waarschijnlijk u en alle bestuursleden honderden jaren kan overleven!
De toegang tot het pinetum is gratis. Maar onderhoud en nieuwe aanplant zijn dat niet. Uw bijdrage maakt het mogelijk om het prachtige wandelpark en de educatieve waarde van de collectie te borgen. Als u een gift wilt overmaken; onze bankrekening is NL 03 RABO 0302 9063 63. Graag onder vermelding van uw mailadres en postadres zodat we u op de hoogte kunnen houden van activiteiten en ontwikkelingen.
Namens het bestuur alvast onze hartelijke dank voor uw betrokkenheid en uw bijdrage.
Met vriendelijke groet,
Jan ten Sijthoff, voorzitter
Stichting Pinetum Ter Borgh
Postadres: Gasterenseweg 3, 9467 TA Anloo
Telefoon: 06 248 63 741
info@pinetumanloo.nl
www.pinetumanloo.nl
Facebook.com/pinetumterborgh